Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn 31. desember 2024 - 08:22
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka 5. januar 2025 - 08:13
Deler ut 46,5 milliarder — krever flere sykepleiere Universiteter og høgskoler risikerer å miste midler hvis de ikke leverer det regjeringen vil ha: Flere sykepleiere, IT-folk og flere som kan bidra til det grønne skiftet. Til sammen får de 46,5 milliarder kroner i 2025.
Fire tusen årsverk for mye? Statsråden maner fram et bilde av en UH-sektor som har hatt gode dager og som nå ikke fortjener annet enn nedskalering. Men bildet av en overmett sektor endrer seg hvis en går litt bak tallene, skriver økonomiprofessor.
Lær av finanseliten: Sats i dårlige tider! Undervisning er en kjernevirksomhet i akademia, og det som gir institusjonene inntekter. Men nå, i vanskelige økonomiske tider, er undervisningen utsatt for store kutt. Her er altså muligheten for å sage over den greina man sitter på, i høyeste grad til stede.
Små, sårbare fagmiljø forsvinner. Hva var det vi sa? I vår advarte vi mot at små sårbare fagmiljø forsvinner og viktige kunstfaglige utdanninger legges ned. Nå er det nettopp dette som skjer.
Frå nøkkelrolle til budsjettkutt i ekspressfart Lærarar og sjukepleiarar er tildelt nøkkelroller i utviklinga av det norske velferdssamfunnet. Men i regjeringas framlegg til statsbudsjett for 2025 får universitet og høgskular som utdannar sjukepleiarar, grunnskulelærarar og barnehagelærarar eit økonomisk kutt på 235 millionar kroner.
Langsiktige konsekvensar av kortsiktige kutt i lærarutdanninga ved UiS Sjølv om UiS har økonomiske utfordringar, bør grunnskulelærarutdanninga så langt det let seg gjere skjermast frå kutt. Å redusere tilbodet vil vere ei kortsiktig løysing som skaper langvarige problem.
Når ministeren holder seg for ørene Hva er det ministeren ikke forstår, når han sier at det ikke er krise? Sannheten er at vi allerede ligger nede nede. Og så kommer regjeringa med nådestøtet.
Regjeringens politikk: Høyere utdanning for halve landet Regjeringens politikk er ikke by og land, hand i hand. Det er en systematisk omfordelingspolitikk som ikke bare prioriterer kompetanse i distriktene over byområdene, men også har en nokså tvilsom sosial profil.
Norge sakker akterut Universitets- og høgskolerådet (UHR) er alvorlig bekymret over regjeringens foreslåtte statsbudsjett for 2025. Nok en gang ser vi at universiteter og høyskoler utsettes for kutt, i allerede pressede budsjetter.
Hva med litt selvransakelse? Mange klager på statsbudsjettet. Men det er dette som er utviklingen vi må forberede oss på.
Rektors jobb er å prioritere. Svar til Saksvik Eg vil ikkje jobben til kollegaene mine i administrasjonen ved ILU til livs. Det eg vil, er at rektor tek initiativ til å vurdere kva som er viktigast no, og undersøkjer kva for funksjonar som kan nedprioriterast — i heile organisasjonen.
Ny nedbemanningsplan bekymrer fakultetets styre Mandag vedtok styret ved NTNUs Fakultet for medisin og helse ny vitenskapelig stillingsplan. Den legger opp til et kutt på snaut 50 årsverk, halvparten av det varslede behovet.
Når forskning går ut over studentene I trange økonomiske tider blir ikke frikjøpsmidler i forskningsprosjekter kanalisert til undervisning, noe som rammer studentene direkte.
Hvilke forskningsmiljøer vil vi ha i fremtiden? Det går raskt å rive ned fagmiljøer. Det kommer til å ta lang tid å bygge dem opp igjen. Å bygge ned lærerutdanningskapasiteten gjennom oppsigelser utraderer tilliten til akademia som arbeidssted, og innebærer en stille kapitulasjon for tingenes tilstand.
Bedre enn budsjettert ved Innlandet, men utfordringene består Høgskolen i Innlandet har levert et positivt resultat per andre tertial, 40 millioner kroner over budsjett. Dette løser likevel ikke de økonomiske utfordringene høgskolen står i.
Mens noen feiret julebordet på luksushotell, hadde andre kurvfest på campus Det er trangere tider i norsk akademia, og med det tydeliggjøres forskjellene. Ekstra godt kommer det til syne når julebord arrangeres.
Forvitrar fundamentet for forsking? Står vi overfor ei svekking av sjølve grunnmuren i forskingssystemet vårt, forskingsressursane til og i universitets- og høgskulesektoren? Eg trur dessverre det.
Vurderer å la de som taper på ny ordning betale regninga helt selv NTNU går langt i å lage en solidarisk fordelingsmodell, der man fordeler både tap og gevinster ved ny finansieringsmodell. Ved OsloMet vurderer man å la de som taper på ny ordning betale regninga helt selv.
Sammenligner sektoren med tankskip: — Tar tid å endre kurs Kjell Bernstrøm har sittet helt sentralt i økonomiutviklingen ved universiteter og høgskoler i en årrekke. Han minner om at vi ikke snakker egentlige nedskjæringer, men nullvekst. Likevel forstår han at omstillingen smerter.
— Vi har fortsatt sterke og romslige budsjetter til forskning og høyere utdanning her i landet Kunnskapsektoren nedbemanner og omstrukturerer. Sjefen er ikke så pessimistisk: — Vi har fortsatt definitivt en av verdens best finansierte universitets- og høgskolesektorer.
Tøffe kutt i Sørøst-Norge Universitetet i Sørøst-Norge har kuttet 73 årsverk, redusert antall studenter og lagt ned fem studieprogrammer. Ytterligere 30 studier står i fare for å forsvinne.
Ville kontraktsfeste at 25 prosent av lønna skulle tjenes inn via prosjekter Dekan Sigrid Gåseidnes ønsket at professorer og førsteamanuenser skulle pålegges at de skulle hente 25 prosent av lønna si via eksterne prosjekter.
Nedbemanning og mindre undervisning. Nå må de styre med mindre penger De fleste statlige universiteter og høgskoler jobber med å tilpasse aktivitet til en ny økonomisk hverdag. Det handler om oppsigelser, reduksjon i studietilbud og oppbrukte reserver. Slik beskriver de situasjonen.
13 universiteter og høgskoler måtte tære på reservene 13 universiteter og høgskoler brukte til sammen over en halv milliard kroner av reservene sine i første tertial. Helsefakultetet ved UiT jobber hardt for ikke å havne i samme situasjon NTNU.
Dette er noe nytt: Sluttpakker og oppsigelser i akademia En fast ansettelse ved et statlig universitet eller høgskole har vært selve tryggheten med stor «T». Slik er det ikke lenger.
Har opplevd kutt i åtte år. Nå leverer over halvparten negativt driftsresultat Ansettelsesstopp, sluttpakker og kutt i studietilbud og forskningstid er noen av tiltakene som nå diskuteres ved landets universiteter og høgskoler. I bunn ligger ulike sentrale kutt de siste årene på 2,4 milliarder kroner.
Dårligere økonomiske tider: «Folk har en frykt for jobbene sine og er bekymret» — Uroen er økende. Nå begynner folk å virkelig å kjenne på dette og alvoret er i ferd med å synke inn, sier Erika Torgersen, hovedverneombud ved Universitetet i Stavanger.
150 årsverk kan bli kuttet ved Universitetet i Stavanger. - Overdramatisering Rektor Klaus Mohn legger fram en omstillingsplan med forslag om å kutte kostnader tilsvarende 150 årsverk innen 2026. Styremedlem advarer mot overdramatisering.
Tøffe tider i 2023: Usikkerhet, innsparing og trang økonomi Konsekvenser av realnedgang i budsjettene, økonomisk underskudd og tøffe omprioriteringer preger inngangen til 2023 for landets universiteter og høgskoler.
Nyeste artikler
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen
Det finnes ikke én måte å «ruste» studentene for «det de vil møte i skolen»
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet
Krise, utviklingsarbeid og KI
Holder åpent, men oppfordrer studenter og ansatte til å være forsiktige
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka